Plassert på sykehjem som 21-åring

anita

Anita Bjørklund ble plassert på sykehjem sammen med eldre og døende pasienter, og måtte kjempe hardt for å få et verdig rehabiliteringstilbud.

22. juni 2016
Foto: Privat

En sommerdag for 8 år siden fikk Anita Bjørklund (22) livet snudd på hodet. Et lite flåttbitt var alt som skulle til. Siden da har hverdagen vært en lang kamp mot borreliose. Hun er nå lammet fra nakken og ned og det er ikke hver dag hun kommer seg opp i rullestolen. Frokosten inntar hun gjennom en sonde, og det er lenge siden hun har kjent smaken av sommerjordbær.

På sykehjem mot sin vilje

Anita er en tøff jente som har jobbet hardt for å holde motet oppe. Men selv for tøffe jenter går det en grense. I mai 2013 ble sykdommen kraftig forverret og Anita ble plassert på Bråset sykehjem i Asker. Hun var bare 21 år. Det ble en voldsom nedtur.

–Jeg er ung og i starten av livet, jeg hører ikke hjemme sammen med mennesker på sykehjem som er i sluttfasen av livet, sa Anita fortvilet fra sykesengen.

Hennes protester ble ikke hørt. Anita begynte å skrive om sin situasjon i en blogg som etter hvert fikk mye medieoppmerksomhet. Handikapnytt besøkte Anita før jul i fjor. Da var hennes største frykt at hun skulle bli nødt til å feire jul på sykehjemmet. Tanken var så vond at hun ikke orket å snakke om det.

Snudde etter press

Etter en hard kamp og massiv medieoppmerksomhet, snudde endelig Asker kommune. Anita kunne etter eget ønske flytte inn på Høyenhall, et bo- og rehabiliteringssenter der hun får være sammen med jevnaldrende.

Anita og moren hennes smiler

Endelig hørt: Anita (22) og mamma Lena er glade for at Anita har flyttet fra sykehjemmet. Foto: Tore Fjeld.

Les mer om Anitas historie på Handikapnytt.no.

En av mange

Det er ikke alltid marginene er på din side. Noen ganger er det forferdelig kort vei fra å være frisk og selvstendig til å miste råderetten over eget liv. I dag anslås det at ca 150 unge mennesker er plassert på sykehjem. Hver av dem er en for mye. Flere av dem ønsker, som Anita, en annen tilværelse. Men ikke alle er like sterke som Anita, de orker ikke å ta opp kampen.

Norges Handikapforbund kjemper for at unge mennesker skal ut av sykehjem og gis muligheten til et verdig liv.

Klikk her for å støtte oss i kampen!